Preview

Теориялық және клиникалық медицинаның өзекті мәселелері

Кеңейтілген іздеу

САУМАЛ (БИЕ СҮТІ), ТАБИҒИ, ФУНКЦИОНАЛДЫҚ ӨНІМ.

Толық мәтін:

Аңдатпа

Мақалада Саумалдың табиғи химиялық құрамы, физикалық қасиеттері бойынша мал сүтінің барлық түрлерінен аналық сүтке ең жақын функционалды өнім ретінде сипатталған. Бие сүтінде ақуыздардың, майлар мен көмірсулардың негізгі компоненттерінің физиологиялық функционалдығы расталды, олар жоғары биологиялық құндылықпен сипатталады. Саумалдың емдік қасиеті оның басқа да биоактивті компоненттерімен байланысты. Саумал қазіргі уақытта емдік – профилактикалық мақсаттағы құрал ретінде табиғи көп компонентті тек өзіне тән бірегей химиялық құрамы мен физикалық қасиеттері бар, мультифункционалды азық – түлік өнімі ретінде ұсынылады.

Авторлар туралы

А. М. Сеитова
КазРосмедуниверситет
Қазақстан

ассистент кафедры внутренних болезней



Г. С. Есназарова
КазРосмедуниверситет
Қазақстан

к.м.н, доцент кафедры внутренних болезней



В. Ж. Құдабаева
КазРосмедуниверситет
Қазақстан

ассистент кафедры внутренних болезней



А. Н. Таттибаева
КазРосмедуниверситет
Қазақстан

магистрант



Р. У. Мухамбетова
ГБСНП
Қазақстан

заведующая терапевтического отделения



Әдебиет тізімі

1. Жангабылов А.К., Саумал, кумыс – лечебные свойства LAP Lambert academic Publishing RU. 17 Meldrum Street, Beau Bassin 715046 Mauritius 2018/ P.154;

2. Бимбетов Б.Р., Жангабылов А.К., Айтбаева С.Е. О качественном составе сублимированного кобыльего молока. Медицина 6/204, 2019, стр. 23-31;

3. Жангабылов А., Джайнакбаев Н., Сейдуманов М. Практическая диетология, Алматы, «Дайк-пресс», 2015, стр.573;

4. А.С.Трошин, В.П. Трошина, Физиология клетки, Москва Просвещение», 1979. 1;

5. Кузнецов В.И., Моррисон В.В., Лиско О.Б., Липиды в структуре и функционировании биохимических мембран (обзор) ГБОУ ВПО «Саратовский ГМУ им. Разумовского», Минздрав России, Физиология и патофизиология, 2014;

6. Давыдов А.С., Биология и квантова механика, Киев, Наук, думка, 1979 – 296 стр., Глава III., Белки и их биологические функции. Глава IV. Клеточные мембраны;

7. Robert K.R.,Claude A., Fullam E.F. (march 1995) A study of tissue culture cells by electron microscopy J.Exp. med 31 (3), 233-246;

8. Phospholipases: an overview. Methods Mol Biol 2012; 861: 63–85.

9. Геннис Р. Биомембраны: Молекулярная структура и функция. –М., Мир, 1997 - 624;

10. Донская Г.А. Функциональные молочные продукты // Молочная промышленность. – – №3. – С. 52-53.

11. Маюрникова, Л.А. Экспертиза специализированных пищевых продуктов. Качество и безопасность: учеб. пособие. [Электронный ресурс] / Л.А. Маюрникова, В.М. Позняковский, Б.П. Суханов, Г.А. Гореликова. — Электрон. дан. — СПб. : ГИОРД, 2016. — 448 с.

12. Терещук Л.В. молочно-жировые композиции: аспекты конструирования и использования: монография/ Л.В. Терещук, М.С. Уманский, Кемеровский технологический институт пищевой промышленности. – Кемерово, 2006. – 209с.

13. Позняковский, В.М. Гигиенические основы питания, качество и безопасность пищевых продуктов. / В.М. Позняковский //Новосибирск, 2007 г.

14. Степычева, Н.В. Разработка функциональных продуктов питания. Ч.1. Научные основы создания продуктов функционального питания. [Электронный ресурс] — Электрон. дан. — Иваново : ИГХТУ, 2012. — 80 с.

15. Терещук Л.В. Физиология питания [Текст] : практикум / Л. В. Терещук, К. В. Старовойтова. - Кемерово : КемТИПП, 2014. - 107 с.

16. Химический состав и энергетическая ценность пищевых продуктов [Текст] : справочник Макканса и Уиддоунса / пер. с англ. 6-го изд. под общ. ред. А. К. Батурина. - СПб. : Профессия, 2006. - 416с.

17. Барабанщиков Н. В. Молочное дело. М., 1983. 414 с. Барминцев Ю. Н. Мясное и молочное коневодство. М., 1963. 224 с.

18. №БеюлЕ . А . Современные принципы оценки эффективности диетического питания при внутренних болезнях // Вопр. питания. 1978. № 1. С. 3—9.

19. Горяев М. Н. , Шафиева Л. К. , Денисова Л . Г. Жирнокислотный состав жира кобыльего молока и кумыса // Молоч. пром. 1970. № 7. С. 22—24.

20. Гребенников Е. П., Сорока В. Р., Сабадаш Е. В. Содержание микроэлементов в молоке животных и человека // Вопр. питания. 1963. № 1. С. 87—88.

21. Инихов Г. С. Биохимия молока и молочных продуктов. М., 1967. 265 с.

22. Овчинников А. И., Горбатова К К. Биохимия молока и молочных продуктов. Л., 1974. 260 с.

23. Сеитов З.С. Кумыс, шубат. 2005 г., Алматы, ТОО РПИК «Дәуір», стр. 283.

24. Соколовский В. П., Вольфсон Г. Г. Пищевая и лечебная ценность молока и молочных продуктов. М., 1968. 75 с.

25. Шарманов Т. Ш., Серветник-Чалая Г. К и др. Основные пищевые компоненты, биологическая и пищевая ценность национальных кисломолочных напитков. Алма-Ата, 1983. 152 с.

26. Мейдунович О.К. с соавт. Биохимический состав молочнокислых продуктов. СПб, Феникс, 2003 г.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Сеитова А.М., Есназарова Г.С., Құдабаева В.Ж., Таттибаева А.Н., Мухамбетова Р.У. САУМАЛ (БИЕ СҮТІ), ТАБИҒИ, ФУНКЦИОНАЛДЫҚ ӨНІМ. Теориялық және клиникалық медицинаның өзекті мәселелері. 2019;(3):34-38.

For citation:


Сеитова А.М., Есназарова Г.С., Құдабаева В.Ж., Таттибаева А.Н., Мухамбетова Р.У. SAUMAL (MARE’S MILK) AS NATURAL, FUNCTIONAL PRODUCT. Actual Problems of Theoretical and Clinical Medicine. 2019;(3):34-38. (In Russ.)

Қараулар: 360


ISSN 2790-1289 (Print)
ISSN 2790-1297 (Online)