Preview

Actual Problems of Theoretical and Clinical Medicine

Advanced search

SAUMAL (MARE’S MILK) AS NATURAL, FUNCTIONAL PRODUCT

Abstract

In the article, Saumal is characterized as natural, natural functional product which, by chemical composition, physical property, of all kinds of animal milk is the closest to mother’s milk. The physiological functionality of the main components of Mare’s milk, proteins, fats and carbohydrates, which are characterized by a higher biological value, is confirmed. The therapeutic property of saumal is also associated with its other bioactive components, the properties of which to date have not been sufficiently studied. Saumal is currently presented as a means of therapeutic and prophylactic purposes as a natural multi-component, multifunctional food product, only it has a unique chemical composition and physical properties.

About the Authors

А. М. Сеитова
КазРосмедуниверситет
Kazakhstan

ассистент кафедры внутренних болезней



Г. С. Есназарова
КазРосмедуниверситет
Kazakhstan

к.м.н, доцент кафедры внутренних болезней



В. Ж. Құдабаева
КазРосмедуниверситет
Kazakhstan

ассистент кафедры внутренних болезней



А. Н. Таттибаева
КазРосмедуниверситет
Kazakhstan

магистрант



Р. У. Мухамбетова
ГБСНП
Kazakhstan

заведующая терапевтического отделения



References

1. Жангабылов А.К., Саумал, кумыс – лечебные свойства LAP Lambert academic Publishing RU. 17 Meldrum Street, Beau Bassin 715046 Mauritius 2018/ P.154;

2. Бимбетов Б.Р., Жангабылов А.К., Айтбаева С.Е. О качественном составе сублимированного кобыльего молока. Медицина 6/204, 2019, стр. 23-31;

3. Жангабылов А., Джайнакбаев Н., Сейдуманов М. Практическая диетология, Алматы, «Дайк-пресс», 2015, стр.573;

4. А.С.Трошин, В.П. Трошина, Физиология клетки, Москва Просвещение», 1979. 1;

5. Кузнецов В.И., Моррисон В.В., Лиско О.Б., Липиды в структуре и функционировании биохимических мембран (обзор) ГБОУ ВПО «Саратовский ГМУ им. Разумовского», Минздрав России, Физиология и патофизиология, 2014;

6. Давыдов А.С., Биология и квантова механика, Киев, Наук, думка, 1979 – 296 стр., Глава III., Белки и их биологические функции. Глава IV. Клеточные мембраны;

7. Robert K.R.,Claude A., Fullam E.F. (march 1995) A study of tissue culture cells by electron microscopy J.Exp. med 31 (3), 233-246;

8. Phospholipases: an overview. Methods Mol Biol 2012; 861: 63–85.

9. Геннис Р. Биомембраны: Молекулярная структура и функция. –М., Мир, 1997 - 624;

10. Донская Г.А. Функциональные молочные продукты // Молочная промышленность. – – №3. – С. 52-53.

11. Маюрникова, Л.А. Экспертиза специализированных пищевых продуктов. Качество и безопасность: учеб. пособие. [Электронный ресурс] / Л.А. Маюрникова, В.М. Позняковский, Б.П. Суханов, Г.А. Гореликова. — Электрон. дан. — СПб. : ГИОРД, 2016. — 448 с.

12. Терещук Л.В. молочно-жировые композиции: аспекты конструирования и использования: монография/ Л.В. Терещук, М.С. Уманский, Кемеровский технологический институт пищевой промышленности. – Кемерово, 2006. – 209с.

13. Позняковский, В.М. Гигиенические основы питания, качество и безопасность пищевых продуктов. / В.М. Позняковский //Новосибирск, 2007 г.

14. Степычева, Н.В. Разработка функциональных продуктов питания. Ч.1. Научные основы создания продуктов функционального питания. [Электронный ресурс] — Электрон. дан. — Иваново : ИГХТУ, 2012. — 80 с.

15. Терещук Л.В. Физиология питания [Текст] : практикум / Л. В. Терещук, К. В. Старовойтова. - Кемерово : КемТИПП, 2014. - 107 с.

16. Химический состав и энергетическая ценность пищевых продуктов [Текст] : справочник Макканса и Уиддоунса / пер. с англ. 6-го изд. под общ. ред. А. К. Батурина. - СПб. : Профессия, 2006. - 416с.

17. Барабанщиков Н. В. Молочное дело. М., 1983. 414 с. Барминцев Ю. Н. Мясное и молочное коневодство. М., 1963. 224 с.

18. №БеюлЕ . А . Современные принципы оценки эффективности диетического питания при внутренних болезнях // Вопр. питания. 1978. № 1. С. 3—9.

19. Горяев М. Н. , Шафиева Л. К. , Денисова Л . Г. Жирнокислотный состав жира кобыльего молока и кумыса // Молоч. пром. 1970. № 7. С. 22—24.

20. Гребенников Е. П., Сорока В. Р., Сабадаш Е. В. Содержание микроэлементов в молоке животных и человека // Вопр. питания. 1963. № 1. С. 87—88.

21. Инихов Г. С. Биохимия молока и молочных продуктов. М., 1967. 265 с.

22. Овчинников А. И., Горбатова К К. Биохимия молока и молочных продуктов. Л., 1974. 260 с.

23. Сеитов З.С. Кумыс, шубат. 2005 г., Алматы, ТОО РПИК «Дәуір», стр. 283.

24. Соколовский В. П., Вольфсон Г. Г. Пищевая и лечебная ценность молока и молочных продуктов. М., 1968. 75 с.

25. Шарманов Т. Ш., Серветник-Чалая Г. К и др. Основные пищевые компоненты, биологическая и пищевая ценность национальных кисломолочных напитков. Алма-Ата, 1983. 152 с.

26. Мейдунович О.К. с соавт. Биохимический состав молочнокислых продуктов. СПб, Феникс, 2003 г.


Review

For citations:


Сеитова А.М., Есназарова Г.С., Құдабаева В.Ж., Таттибаева А.Н., Мухамбетова Р.У. SAUMAL (MARE’S MILK) AS NATURAL, FUNCTIONAL PRODUCT. Actual Problems of Theoretical and Clinical Medicine. 2019;(3):34-38. (In Russ.)

Views: 357


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2790-1289 (Print)
ISSN 2790-1297 (Online)