2-ТИПТІ ҚАНТ ДИАБЕТІ БАР ПАЦИЕНТТЕРДІҢ «ШҰБАТ» СУБЛИМАЦИЯЛАНҒАН ТҮЙЕ СҮТІН ҚОЛДАНУ ТӘЖІРИБЕСІ, ОНЫҢ ТИІМДІЛІГІН КЛИНИКАЛЫҚ-ЗЕРТХАНАЛЫҚ КӨР СЕТКІШТЕР БОЙЫНША БАҒАЛАУ
https://doi.org/10.24412/2790-1289-2022-2-4752
Аңдатпа
Тарихи деректерге сүйенсек, көшпелі тайпалар түйе сүтін 5 мың жыл бұрын қолданған. Сол ежелгі уақытта сусын тек Солтүстік Африка мен Таяу Шығыс тұрғындары үшін қол жетімді болған. Бүгінгі таңда өнімнің қол жетімділік географиясы едәуір кеңейді. Көптеген ғалымдар сүттің бұл түрі басқаларға қарағанда әлдеқайда пайдалы деп санайды [10].
Түйе сүті - диеталық және емдік қасиеттері бар табиғи өнім. Түйе сүті дәстүрлі емес медицина саласында да кеңінен қолданылады. Түйе сүтінің қатерлі ісік пен лейкозды емдеуге көмектесетін қабілеті бар екендігі ғылыми дәлелденген, өйткені организмнен қатерлі ісік ауруын тудыратын қосылыстарды кетіретін заттар бар. Сонымен қатар, мұндай сүт туберкулезді, жараларды және асқазан - ішек жолдарының басқа да проблемаларын емдеу кезінде қолданылады. Бұл өнімді ұйқы безі, бауыр және ішек проблемалары үшін, сондай-ақ қант диабеті үшін пайдалану ұсынылады.
Зерттеудің мақсаты 2 типті қант диабеті бар пациенттердің клиникалық көрсеткіштерін зерттеу болды. Зерттеу тобына орташа ауырлықтағы 21 пациент кірді. Науқастар сублимацияланған шұбатты 60 күн бойы қабылдаған. Жүргізілген емдеу нәтижесінде қант диабеті бар барлық пациенттерде клиникалық симптомдар мен зертханалық көрсеткіштердің жақсаруына қол жеткізілді. Зерттеу нәтижелері бірегей сапалы құрамының арқасында түйе сүтінің емдік-диеталық әлеуетін көрсетті.
Авторлар туралы
Н. Т. ДжайнакбаевҚазақстан
м.ғ.д., профессор
А. О. Сейдалин
Қазақстан
м.ғ.д., профессор
Х. Ш. Кашикова
Қазақстан
м.ғ.д., профессор
Әдебиет тізімі
1. Шарманов Т.Ш., Жангабылов А.К. Лечебные свойства кумыса и шубата. – Алма-Ата: Ғылым, 1991. – 176 с.
2. Черняев С.И. Разработка новых функциональных молочных продуктов. – М.: ГВЦ Минсельхоза России, 2002. – 300с.
3. AbdAlmageed E.S.T.E. Properties of milk powder made from the milk of cow, goat and camel: а dissertation of M.Sc in Food Science and Technology / University of Khartoum. – Khartoum, 2009. – P. 1-3.
4. Thomas M.E.C., Scher J., Desobry S. Milk powder ageing: effect on physical and functional properties // Critical Reviews in Food Science and Nutrition. – 2004. – Vol.44, № 5. – P. 297-322.
5. Wu H., Guang X., Al-Fageeh M.B. et al. Camelid genomes reveal evolution and adaptation to desert environments // Nature Communications. – 2014. – № 5. – P. 51-88.
6. Gader A.G.M.A., Abdulqader A.A. The unique medicinal properties of camel products: A review of the scientific evidence // Journal of Taibah University Medical Sciences. – 2016. – Vol.11, № 2. – P. 98-103.
7. Brezovečki A., Čagalj M., Dermit Z.F., Mikulec N., Ljoljić D.B., Neven A. Camel milk and milk products // Mljekarstvo. – 2015. – Vol.65, № 2. – P. 81-90.
8. Ahmed A.A.H., Sayed R.G., Sayed M. Nutritional value and sanitary evaluation of raw Camel's milk // Emir. J. Food Agric. – 2014. – Vol.26, № 4. – P. 317-326.
9. Khaskheli M., Arain M.A., Chaudhry S., Soomro A.H., Qureshi T.A. Physicochemical quality of camel milk // Journal of Agriculture & Social Sciences. – 2005. – Vol.1, № 2. – P.164-166.
10. https://foodandhealth.ru/molochnye-napitki/
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Джайнакбаев Н.Т., Сейдалин А.О., Кашикова Х.Ш. 2-ТИПТІ ҚАНТ ДИАБЕТІ БАР ПАЦИЕНТТЕРДІҢ «ШҰБАТ» СУБЛИМАЦИЯЛАНҒАН ТҮЙЕ СҮТІН ҚОЛДАНУ ТӘЖІРИБЕСІ, ОНЫҢ ТИІМДІЛІГІН КЛИНИКАЛЫҚ-ЗЕРТХАНАЛЫҚ КӨР СЕТКІШТЕР БОЙЫНША БАҒАЛАУ. Теориялық және клиникалық медицинаның өзекті мәселелері. 2022;(2):47-52. https://doi.org/10.24412/2790-1289-2022-2-4752
For citation:
Jainakbayev N.T., Seidalin A.O., Kashikova Kh.Sh. EXPERIENCE IN THE USE OF FREEZE-DRIED CAMEL MILK «SHUBAT» BY PA TIENTS WITH TYPE 2 DIABETES MELLITUS, EVALUATION OF ITS EFFECTIVENESS ACCORDING TO CLINICAL AND LABORATORY INDICATIONS. Actual Problems of Theoretical and Clinical Medicine. 2022;(2):47-52. (In Russ.) https://doi.org/10.24412/2790-1289-2022-2-4752